Dela

Facebook Mail Twitter

Bok om fängelsemedier vinner prestigefyllt pris

Boken Prison Media, skriven av Anne Kaun och Fredrik Stiernstedt från Södertörns högskola, har tilldelats Outstanding book award av International Communication Association.

”Det känns verkligen hedrande”, säger Anne Kaun.

Anne Kaun och Fredrik Stiernstedt

Anne Kaun och Fredrik Stiernstedt

Boken Prison Media handlar om relationen mellan fängelser och medier. Begreppet fängelsemedier, som introduceras i boken, betecknar medier som utvecklas i och för fängelser och kriminalvården samt fängelsebyggnader som medier. Här tittar författarna på svensk kriminalvård sedan 1940-talet och hur den har hängt ihop med våra mediesystem.

– Aktörer som Posten, Televerket och Ericsson har varit några av Kriminalvårdens största kunder för att köpa arbetskraft av intagna. Även idag finns det intressant medierelaterat arbete som utförs på fängelser. I Finland tränar intagna till exempel artificiell intelligens och i USA finns det ett antal callcenter som är bemannade med intagna på anstalter. Boken belyser frågan vad det betyder att delar av vårt mediesystem har utvecklats genom fångarnas arbete, berättar författarna.

Anne Kaun och Fredrik Stiernstedt, båda professorer i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, berättar att de snubblade över en tidigare inte berättad historia om fängelser och kriminalvård. En historia som de insåg kunde säga något intressant om medier och kommunikation.

– Därför ville vi skriva boken. Under tiden vi jobbade med projektet var intresset för svenska fängelser ganska svalt. Det har förändrats nu. Det känns som om allt handlar om svenska kriminalvårdsanstalter: kulturdebatten, realityserier, politiken. Kanske boken ändå kommer rätt i tiden även om vi kände oss ganska ensamma med vårt intresse medan vi jobbade med projektet, säger Anne Kaun.

I motiveringen som gavs av redaktören för publikationsserien vid MIT Press står bland annat: ”I boken utvecklar författarna begreppet fängelsemedia för att diskutera media som produceras i fängelset, för fängelset och fängelset som ett medium i sig självt. Detta konceptuella arbete utgör grunden för den empiriska utforskningen av fängelsemedia genom arkivarbete och fältarbete i det samtida fängelsesystemet. Detta noggranna empiriska arbete sträcker sig från den svenska kontexten till teknikmässor i amerikanska fängelser inklusive patentanalyser samt det asiatiska fängelsesystemet, vilket belyser både nationella särdrag och den globala synen på fängelseteknologier.

– Just för att ämnet kändes lite "off" var det en otrolig överraskning att få priset. International Communication Association är en av de största internationella föreningarna i vårt fält. Att få ett av deras viktigaste priser känns verkligen hedrande, säger Anne Kaun.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Media

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-07-12