EcoJust - Rättvis hållbarhetsomställning

Vy över jordbruk

Forskningsplattformen EcoJust handlar om att på ett tvärvetenskapligt och samverkansinriktat sätt bidra till och skapa förståelse för ekologisk och social rättvisa i relation till hållbarhetsomställning.

Forskningsfältet svarar mot betydande samhällsutmaningar som hållbarhetsrelaterade faror och risker och hur de fördelas (orättvist) mellan olika delar av samhället och ekosystemet. Exempelvis finns det ett behov av att studera och jämföra rättviseutmaningar och möjligheter mellan olika hållbarhetsfrågor och mellan olika geografiska/administrativa områden. Det finns också ett behov av att på ett bättre sätt föra ihop forskningsdiskussionerna om social och ekologisk rättvisa, som oftast har behandlats separat och med olika teoretiska/metodologiska angreppssätt.

Plattformen samlar ett stort antal forskare från en bredd av ämnen och forskningskompetenser. Även om flera forskare kan beskrivas ha en inriktning inom samhällsvetenskaplig miljövetenskap, så bidrar forskare inom journalistik, företagsekonomi, medie-och kommunikationsvetenskap, retorik, litteraturvetenskap, konsthistoria, estetik, etnologi och samtidshistoria med nyckelkompetenser till djup, bredd och innovationskraft.

För att främja och ytterligare stärka tvärvetenskapliga samarbeten så är EcoJust organiserad inom övergripande tvärvetenskapliga nätverk. Det finns också ett specifikt övergripande tema kopplat till att stärka forskning och samverkan rörande kultur och kommunikation. Inom ramen för nätverken bedriver EcoJust aktiviteter som stärker tvärvetenskapligt samarbete och lärande med syfte att gynna forskningsproduktion och finansiering, liksom samverkan med samhällsaktörer.

Styrgrupp

Kontakt

Michael Gilek

Docent, Ämnessamordnare, Professor

Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik

michael.gilek@sh.se 08-608 48 62

Tvärvetenskapliga nätverk

För att främja och ytterligare stärka tvärvetenskapliga samarbeten så är EcoJust organiserad inom övergripande tvärvetenskapliga nätverk.

Södertörns högskola utforskar kritiska perspektiv på klimatförändringar och energiövergångar, inklusive deras konsekvenser och konflikter. Energi- och klimatgruppen (The Energy and Climate Hub), är ett tvärvetenskapligt nätverk som analyserar energifrågor i Östersjö- och Östeuroparegionen. Forskarna arbetar med gröna omställningar och hållbarhet, och bidrar till forskningen om energi och energisystem. Regelbundna möten hålls för att diskutera arbetet och planera nätverksaktiviteter.

Skogsekosystemens betydelse för att mildra klimatförändringar har fått ökad uppmärksamhet i internationella klimatförhandlingar. Svenska skogar spelar en central roll i Sveriges klimatomställning och har en betydande påverkan på EU:s klimatmål. Skogsförvaltning och naturvårdsarbete varierar mellan länder, vilket leder till debatter om avvägningar mellan olika mål i politik och samhälle. Skogs- och markanvändningsgruppen (Forest and Land-use Hub) belyser politikens processer och de olika involverade intressenterna, och betonar behovet av att inkludera metoder som involverar olika skogsintressen i samarbetsprocesser.

Nätverket antar en pluralistisk och kritisk inställning, med målet att analysera och identifiera sätt att främja social och ekologisk rättvisa kopplad till vatten och vattenrelaterad omställning till hållbarhet.

Målet är att undersöka dilemman, konflikter och utmaningar relaterade till maktrelationer och social och miljömässig rättvisa i Globala syd-kontexter. Det görs genom kritiska perspektiv, såsom dekoloniala, politisk-ekologiska och andra rättighetsbaserade ansatser. Likaledes undersöks motståndsstrategier bland traditionellt marginaliserade grupper och lokalsamhällen och hur dessa kan stärka sina rättigheter genom hållbarhetsomställningar.

Landsbygdsgruppen fokuserar på ekologiska och socialt rättvisa omställningar i landsbygds- och småstadsområden. Forskare i detta nätverk studerar frågor som den gröna omställningen i norra Sverige, omställning av produktionslandskap och energifrågor. De syftar till att ta itu med försummelsen av landsbygdsområden och periferiserade förorter, vilka lider av brist på social och ekonomisk makt och resurser. Nätverket söker stärka allianser mellan landsbygdsområden och förorter för rättvis omställning.

Stadsgruppen studerar stadsstyrning och rättvisa. Det innefattar studier av komplexa planeringsprocesser i stadsområden, med fokus på sociala, ekonomiska och ekologiska dimensioner. I takt med att städerna fortsätter att växa ökar behovet att besvara kritiska frågor om städers hållbarhet och rättvisa. Det finns behov av att utveckla styrningsstrategier som prioriterar rättvisa och hållbarhet, baserat på de unika utmaningar och möjligheter som olika stadsområden medför.

Mer från forskningsplattformen EcoJust

Kalender

Kunde inte hitta några händelser.

Fler händelser

Nyheter

Kunde inte hitta några nyheter.

Fler nyheter