Student

Samverka för fortbildning och kompetensutveckling

Södertörns högskola erbjuder ett brett utbud av fort- och vidareutbildningar för yrkesverksamma i företag, myndigheter, kommuner och andra organisationer. I samverkan med oss kan ni kompetensutveckla er personal inom de flesta av högskolans ämnesområden.

Uppdragsutbildning — kompetensutveckling utifrån era behov!

Här nedan finner du svar på de vanligaste frågorna om uppdragsutbildning generellt. Kontakta oss gärna för en diskussion om hur vi kan hjälpa till med era specifika behov av kompetensutveckling! Mejla till uppdragsutbildning@sh.se

Ja, en uppdragsutbildning kan antigen utgå från högskolans befintliga kurser (ca 230 st) och program (ca 70 st) eller skräddarsys avseende innehåll och form utifrån er organisations specifika behov och förutsättningar.

Det varierar utifrån era behov. En uppdragsutbildning kan omfatta alltifrån enstaka föreläsningar, seminarier och kortare kurser till längre ämnesspecifika kurser eller hela utbildningsprogram som ger högskolepoäng. Ett exempel på det senare är polisprogrammet på 2,5 år som bedrivs på uppdrag av Polismyndigheten.

Nej, uppdragsutbildningar som ges av ett lärosäte kan vara poänggivande men behöver inte vara det. Icke-poänggivande utbildningar genererar vanligtvis ett diplom eller annat intyg på att deltagaren slutfört utbildningen. Det kommer du som uppdragsgivare överens om på förhand med den institution som ger utbildningen.

Nej, utbildningar kan genomföras antingen i högskolans lokaler eller på en plats som uppdragsgivaren önskar. De kan även anpassas tidsmässigt så att det går att kombinera arbete och utbildning.

Uppdragsutbildningar kan erbjudas till företag, myndigheter och organisationer (juridiska personer), men inte till privatpersoner (fysiska personer).

Utbildningarna är avsedda för personalutbildning men kan i vissa fall även genomföras av arbetsmarknadsskäl eller biståndspolitiska skäl. För de senare gäller att uppdragsgivaren är svenska staten, en svensk kommunal myndighet, en svensk region eller en motsvarande offentlig uppdragsgivare från annat land inom EES.

Nej, vid uppdragsutbildning är det uppdragsgivaren/arbetsgivaren som utser och bekostar deltagarnas undervisning. Det innebär att deltagare i normala fall inte behöver uppvisa betyg eller andra intyg på förkunskaper för att antas till en uppdragsutbildning även om den är högskolepoänggivande. Deltagare i en uppdragsutbildning kallas också formellt just "deltagare" och inte "studenter".

Kostnaden för olika uppdragsutbildningar kan variera mycket utifrån omfattningen. Högskolan fakturerar för de faktiska kostnader man har för att utveckla, planera, genomföra och examinera en uppdragsutbildning. Till detta tillkommer kostnader för administration, lokaler, litteratur och annat. Allt detta kommer uppdragsgivaren och uppdragstagaren överens om på förhand och skriver in i ett avtal. Alla uppdragsutbildningar, hur korta de än är, ska regleras i avtal.

Exempel: Uppdragsutbildning vid Centrum för praktisk kunskap

Centrum för praktisk kunskap (CPK) har i uppdrag att medvetandegöra, utforska, undervisa om och kritiskt granska olika former av praktisk kunskap, särskilt i yrkeslivet. CPK skräddarsyr uppdragsutbildningar för yrkesgrupper som lärare, omsorgspersonal och poliser. Utbildningarna sätter det professionella mötet i fokus och inkluderar ämnen som kunskapsfilosofi och etik. Formerna inkluderar vanligen såväl föreläsningar och reflektionsseminarier som handledning i eget skrivande av våra erfarna lärare. Bland uppdragsgivarna finns Dramatiska institutet, Konstfack, Huddinge kommun, Karolinska sjukhuset, Polishögskolan och Södertörns polismästardistrikt.

Läs mer på Centrum för praktisk kunskaps hemsida.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-05-14